4 Temmuz 2010 Pazar

masumiyet müzesi...


masumiyet müzesi, çıkarken ntv de orhan pamuk'un yaptığı röportajda anlattıklarından etkilenip hemen aldığım, konusunun ilgimi çektiği, daha önce okuduğum orhan pamuk kitaplarında olduğu gibi ağır bir dili olduğunu düşündüğüm, 586 sayfanın gözümde büyüdüğü, bu nedenle 2 yıldır kitaplarımın arasında okunmayı bekleyen kitaptı.
sonunda okudum.
70 li yıllarda başlayan kitap zengin çocuk kemal ile fakir akraba kızı füsun arasında geçiyor. okurken saplantılı aşık kemal ve inatçı füsunun yaşadıkları beni zaman zaman buhranlara sürükledi, kemalin acıları ruhumu daralttı. mutlu sonu sabırsızlıkla bekledim, sonu mutlu son mu bilemedim. kitapta "bazan" bölümünü, bölümde ayrıntıların tasvirini çok sevdim.
kitap bana derinden bir aşk kitabı gibi gelmedi, hatta kemalin füsunu hayallerinde betimlemesinden yola çıkarak peşinden koştuğu şey aşk mı yoksa başka bişey mi dedirtti. ama bi dönemi, nişantaşlı aileleri, eski istanbulu, eşyaların ruhunu okumak güzeldi.

7 yorum:

  1. orhan pamuk okumak nedense içimden gelmiyor..acayip bir antipati duyuyorum adama karşı:)sanki para için bizi kullanıyormuş gibi geliyor:)

    YanıtlaSil
  2. ben pek sevememiştim bu kitabi. aşkdan ziyade saplantı, bir hastalık gibi.

    YanıtlaSil
  3. zoitsa, aslında ben daha önce okuduğum benim adım kırmızı yı sevmiştim ama kar ı sevmedim. ayrıntıları aktarmada kalemi iyi, o anı hissettiriyo ve bişeyler öğretiyo. ben bu adamı biraz seviyorum galiba:)

    hande, okurken cinnet geçittirdi kemal bana, liseli aşık gibi.:)

    YanıtlaSil
  4. bende anlatim tarzini seviyorum, bu kitabini da sevmistim.
    ve evet, benim adim kirmiziyi sevmis, kar i ingilizcesindende okumama ragmen sevmemistim, ki orhan pamuk kitaplarinin ingilizcesi bazen daha guzel oluo.
    ama bu kitapta en cok Fusun'un hali icimi acitti. kemal melankolik askini dibine kadar yasadi, hic bir halt yapmadan kendini "affettirmeye" adadi.
    fusunun annesi cukurcumadaki sevmedigi evden sonunda kurtuldu.
    fusunun kocasinin yapim sirketi oldu.
    zavalli fusunumun hicbir istedigi olmadi.

    yazik vallahi!

    YanıtlaSil
  5. kalinka, füsunu öyle bi anlatmış ki nazarlara geldi galiba:) ben hatta düşündüm bu kitabın dizisi çekilse füsun kim olur, bulamadım anlattığı gibi birini.

    ya evet kemalin bile hayalini kurduğu şey gerçek oldu, olan füsuna oldu.:(

    YanıtlaSil
  6. haha yalniz bilumum kitabin dizisi cekilince insan ister istemez bu kitabinda dizisi olur die dusunuo dimi?
    cok fazla hayatimiza girdi diziler.cunku ayni seyi bende dusundum. :)
    fahriye evcen olabilir. tarife uyuyor sanki

    YanıtlaSil
  7. o dönem hakkında bilgi sahibi olmak falan çok güzeldi evet, mesela o zamanların lüks yerlerinin adlarının fuaye gibi isimler olması hoş gelmişti bana -yanlış hatırlamıyorum umarım - gerisi de zengin ve yapacak fazla şeyi olmayan birinin elde edememe kabusu gibi
    romanı oflaya poflaya sinir ola ola bitirmiştim : )

    YanıtlaSil