23 Haziran 2010 Çarşamba

size bişey anlatacağım....

yıl 2008. babamın ıslarları üzerine ve birazda evde geçirilen 9 aydan sıkılmışlıktan öylesine, bi bankanın sınavına başvurdum. başvuru için para yatırmaya gittiğim gün kalabalığı görünce bu bankada çalışamayacağımı anladım. sınav gününü babam hatırlattı, öylesine kalkttım gittim, öylesine ya sınavı kazandım, üstüne bide görüşmede bir an için sinirlenip sesimi yükselttiğim bi mülakat sonucu işe alındım. pc başında eğitime çağrı yazısını gördüğüm gün ramazandı, iftara az kalmıştı. sevinsem mi bilemedim ama bu işe en çok büyükbabam sevindi. o zamanlar hastaydı ve ameliyat olacaktı. bende ona bu durum çok büyük moral oldu diye ses çıkarmadım. bayram ertesi tüm akrabalarla vedalaşıp düştüm 8 saatlik istanbul yollarına.

eğitim yerine bi gün önce gittim. resepsiyonda bekleyen güvenlik görevlisine eğitim için geldiğimi söyleyince önüme bi kağıt koydu, imzalamamı söyledi. o kağıtta işten 6 yıl içinde ayrılırsam 10 bin tl ödeyeceğim yazıyordu. bir an durdum, bu ne şimdi dedim, imzalamasam nolur, imzalamazsan başlayamazsın dedi resepsiyondaki güvenlik görevlisi. ama dedim neden daha önce bahsedilmedi şimdi gidiyim mi yani? büyükbabamın sevinci, giderken arkamdaki yaşlı gözler ve minik kuzenimden zorla ayrılışım boğazımda düğüm oldu, gidemedim, gidemezdim de çünkü geri dönüş otobüsüne bile yetişemezdim o saatte, imzaladım.

ertesi gün insan kaynakları yetkilileri geldi, ama bu taahhütname hakkında kimse bişey demedi. yeni işin heyecanını taşıyan kimse de, ben de bişey demedim. adeta bi sır taşıyodu herkes ve birbirinin bildiğini bildiği halde birbirinden saklıyodu.

hiç sevemediğim bu işe 15 ay emek verdim, bazen akşam 10 da eve geldim, bazen hasta oldum yine gittim, bazen haftasonları çağırdılar, bazen fazladan biçok iş yaptırdılar. son güne kadar en iyi şekilde yerine getirdim tüm sorumluluklarımı.

sonra gitmem gerekti, gittim.

ayrıldıktan 1 ay sonra bi kağıt geldi, tam 10bin borçluymuşum onlara, sonra bir mahkemeye çağrı bildirisi.

çok değil birkaç gün sonra davam var, biliyorum 10 bini alamayacaklar, çünkü bi zamanlar kapılara gelen tencere tava satıcılarının yaptıkları gibi hukuksuz yapılan ya da fedakarlıkları görmemezlikten gelmek etik olmayan.
arkadaşımın lehine sonuçlanmış bir dava var, içimin rahat olması gerek ama yinede içim daralıyo, sıkılıyo, hiçbirşey yapmak istemiyorum, huzursuzum birisi dese "huzur yerde" eğilip alamayacak kadar mecalsiz..........

15 yorum:

  1. Cnm benimde sözleşmeyle işe girmiş bir arkadaşım var işten çıkarsanız tazminat ödersiniz vs aynı sözleşmeyi imzalamıştı ve işten bir yıl geçmeden çıktığı halde kimse arayıpta tazminat istemedi yada hukuksal yollara başvurmadı.Bu banka kimden ne koparsak kardır mı diyor neyse senden istemişler,hiç kafana takma cnm inş hayırlısıyla kurtulursun tazminat işinden.

    YanıtlaSil
  2. canım az önce banka çalışanı bir arkadaşın sorunlarını tartışıyorduk ofiste..800 milyon maaşla yol yemek parası içine dahil olarak çalışıyor..ben de bu sene başvuracaktım iyi ki başvurmamışım diyorum..bankayı merak ettim hepsi aynı mı acaba diye

    YanıtlaSil
  3. daralır tabii için...onca çalışmışsın,suçluymuş gibi bir de mahkemelere git,davayla uğraş...şimdi sıkılıyorsun ama birkaç gün sonra ferahlarsın, di mi?
    şimdi yap bi keyif,kendine koca bir külah dondurma ısmarla :))

    YanıtlaSil
  4. ahh bebegim.. benim de basımda öyle bktan bi bela var.. hem de devlete karsı..onunla savasıyorum. üstelik hala görevimin basında devam edıorum.. üstelik benım diplomam tehlıkede.. aglaya aglaya okudum yazını. son 7 gunum benım de. o yüzden şafak sayıyom blogumda.. :) seni cok iyi anlıyorum.. umarım her sey aydınlıga cıkar cnm..

    YanıtlaSil
  5. bunu yapan bir banka mı?Böyle saçmalık mı olurmuş.
    Üzülmeyin kendinizi...

    YanıtlaSil
  6. Eski bir bankacı ve çalışma hayatının son 5-6 yılında İnsan Kaynakları'nda çalışmış biri olarak söylüyorum sana; bu parayı alamazlar. Sözleşmeler, kanuna aykırı olamaz diye madde var biliyorsundur. Kanun buna izin vermez. Sözleşme isterse kıçını yırtsın. Avukat bir tanıdığına danışman ve hatta bir avukat bulman içini rahatlatabilir, zira avukat masrafını da, kaybeden taraf öder' Yani banka!!! :D Geçmiş gitmiş olur inşallah. Gelişmelerden haberdar et olur mu?

    YanıtlaSil
  7. üzüldüm ya. işte hep derim insan kendini düşünecek önce sonra ailesini ve cevresini bu gibi durumlarda giden bizlerden gidiyor. sen 15 ayda allah bilir ne sıkıntılar cektin hep içine attın, halbuki en basından aileni dşünmeyip bu işe girmeseydin şimdi belki bambaşka yerde mutlu olacagın bir işin olacaktı. 15 ayın ve emeklerin bosa gitti beden yorgunlugunun yanı sıra ruh hali insanın etkileniyor. bunları nereden mi biliyorum ? aynı senin gibi sırf ailemi mutlu etmek ve onlar üzülmesin diye bir işte 8 yıl calıstım, senin bari 15 ay benim koskoca 8 yıl ömrüm gitti valla.inş seni mutlu eden güzel bir işin olur. huzur ve mutlu olacağın bir iş yeri olsun ki hem kendine hem işyerine faydan olsun. dava konusunda da sıkma canını bencede bişi cıkmıcaktır.

    YanıtlaSil
  8. çok üzüldüm..umarım sonunda hayırlısı olur. çok sevdiğin ve isteyerek gideceğin bir işin olur inşallah en yakın zamanda :)

    YanıtlaSil
  9. kozmetikperisi, bu bankada imzalatıp istemiyomuş zamanında, ama 2 milyar falan. bizim döneme çok yüklenmişler hem 6 yıl ne demek. benim şanssızlığım işte. inş kurtulacağım.

    ghanima, gerçekten düşük ücretlere çalıştırıyolar benim banka kamuydu o yüzden biraz daha iyiydi. ama bankaların hepsi böyle, para uğruna yapamayacakları şey yok. şefim 20 den fazla yıllık bankacıydı emeklilerden nakit çekilen ücreti aldırdı, ben almazdım. yaşlı amcalar aldıkları para400 500 nasıl kıyıyım? 5 te olsa almazdım 1 de. bana kızardı. sen kimden taraftasın diye. işte bu kadar herşeyleri para herşeyleri banka.

    sinem; bi resepsiyon görevlisi elimden haklarımı aldı, banka kullanmaya kalktı. yüce türk adaletine güvenim sonsuz:)) ama napıyım daralıyorum:)

    güneş; ben de yorumunu gözlerim dolarak okudum. biz küçücüğüz daha, uğraşacak bizimi buldular. hem suçlu hem güçlü bu olsa gerek.senin adına da çok üzüldüm. inşallah bu zor günlerde geçecek.

    YanıtlaSil
  10. neşe, maalesef bi banka, trilyonlarca sermayesi olan bi banka.

    tannesi, savunmamı kendim yazdım ama avukat tanıdığıma yolladım. o düzenlemeleri yapacak. benim sözleşmem o kadar saçma ki yazıyo ki anlaşmazlıkta dava ankara mahkemelerinde olacak dava istanbulda açılıyo. birde istifaen ayrılırsam hükmü var ben evlilik nedeniyle ayrıldım. arkadaşıma 10 bini değil eğitim ve avukat masrafını ödetmişler bu da 2 bin tl. ben bunuda ödemek istemiyorum,para için değil zaten hazırladık ama yaptıkları yanlarına kar kalmasın istiyorum. bakalım senin yorumun beni rahatlattı:) biran önce geçsin artık:)

    handan, gerçekten sevmediğin bi işte çalışmak çok zor bi imtihan. ama zararın neresinden dönülürse kar.

    daqueen, inan bu travmadan sonra uzun bi süre çalışacağımı sanmıyorum:)) ama güzel dileklerin için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  11. Umarım en kısa sürede her şey yoluna girer...

    YanıtlaSil
  12. ayy bu ne yaa.. bende tamda bir bankayla görüşmeye hazırlanıyorum. diplomamı bekliyorum öncesinde ama böyle bir şey başıma gelirse ne yaparım diye düşünüyorum.. offf bu devirde kime güvenicez biz Allah aşkına nasıl bir memleket olduk bizzzzzzzzz:!
    çok geçmiş olsun cnm umarım lehine sonuçlanır dava..

    YanıtlaSil
  13. pembe kiraz, umarım:(...

    bitter, bankaya girmeden önce iki kere düşün derim.
    çok teşekkürler.

    hobibox, hemen izliyorum:)

    YanıtlaSil
  14. ülkemizdeki ciddi haksızlıklardan biri.arkadaşım matematik öğretmenliği mezunu.kpss de o zmanlar 90 ve üstü alırsa ancak atanabilirdi.82 ötesini hiç alamadı.iş aramaya başladı.bankacılık sektörüne girdi.izmir alsancakta bir bankanın şubesinde kan kusuyor desem az.neyse en sonunda bu sen karar verdi kpss ye gerekirse 10 yıl deneyecek ama yinede kendi mesleği dışında bir mesleği yapmayacak.iyi de 10 bin tl yi kim ödeyecek.bu hafta istifa etmek için hazırlanıyor.şeflerini sevmiş 3 gündür kıvranıyor ama gün cuam olunca verecek kağıdını.şimdiden yazıldı kpss kursuna.bakalım.sizin gibi emsaller oldukça istedikleir kadar 10bin tl desinler o davalrdan sonuç çıkmaz.

    YanıtlaSil
  15. hep derim nerede mesleğinde iş bulamayan varsa bankada. işli işsizler kurumu gibi:) zor bi sektör o yüzden eleman açığı fazla. arkadaşınıza tavsiyem taahhüt bedelini istediklerinde eğitim masrafını yatırsın. bu süreçte davadan kurtulabilir.

    YanıtlaSil